ИТ вести на нашенски
Важните новини от света и у нас в до 1024 байта макс!
1024 байта
Proton Experimental фиксва EA launcher, Witcher 3 и Grounded

Proton Experimental фиксва EA launcher, Witcher 3 и Grounded, което може би е най-интересно за хората със Steam Deck, оригиналната тема тук. Евала на Валва, макар и форкнали Wine правещи невероятни неща по правилен начин, а не като онези ябълки.. форкват и си слагат затворена библиотека.. за мен все пак трябва някак си да може да FSF да ги съдят.. ама това е друга тема, лично аз се надявам да го направят и да успеят ;) 

За какво говоря, може би се чудят доста хора ? има едно нещо наречено Wine вероятно знаете, най-вече наливат в него една малка компания наречена CodeWeavers все пак всичко, което правят се налива обратно в Wine, Valve по неясни причини форкнаха Wine и направиха протон, те пък си наливат там... все пак е опън всеки може да прави кавкото си иска. Ейпъл обаче... демек отхапаната ябълка за богати или богати-wannabe хора с дълбоки джобове, които се смятат за супер куул (мда и аз се смятах ама напуснах тая секта) направиха нещо наречено Game Porting Toolkit, дотук добре, Лошото е, че взеха всичко що е под GPL v2 ако не се лъжа, направиха си тяхна библитека използвана от wine за dx12 translation и казаха лиценза на тва нещо вече не е GPL v2 ами е наш, сектантски, забраняващ да се шипва с каквато и да е игра или софтуер и е само за тест.

Все пак аз си мисля, че ако разпространяваш нещо заедно с GPL софтуер в пакет, то е нужно въпросното ти нещо да е под GPL и макар, че те го "разпространяват" леко странно се надявам някой да ги осъди. Повече инфо по темата на "хамерикански" има в това видео.

Да се върнем на важните неща - proton е супер и ако ви интересуват други новини за gaming on linux може да следите сайта с точно това име тук.