ИТ вести на нашенски
Важните новини от света и у нас в до 1024 байта макс!
1024 байта
Apple WWDC 2023 ама новини за хардуер не за програмисти

На 05.06.2023та мина и WWDC евента на ябълката, за съжаление, както и в последните години, новините бяха по скоро за хардуер, а не за програмисти... явно нямат разработчици или не искат да ги занимават с забавни неща.

Все пак показаха разни неща като 15 инчов mac book air, поредния macbook , този поне имал батерия, която издържа 18 часа... 

Показаха нов MacPro , нов M2 Ultra процесор, нов iPad OS, нов Маc OS и Ейпъл ТВ безсмислени новини. 

Все пак показаха 2 интересни неща - едното е AirPods, онези дето приличат на сополи излизащи от ушите ти сякаш не си ги чистил последните 6 години, имат нов фиичър наречен Adaptive Audio с 2 думи нещо като микс между transparency mode и noise cancellation mode или ще е много зле или ще е много добре и всеки ще седи само с него.

Второто нещо е показаха VR за AR - безкрайно огромни очила, безкрайно скъпи, с безкрайно абсурден кабел, но с бая яка разделителна. Лично аз си мислих, че VR-а е умрял пък ейпъл пускат gadget може и да го съживят ама на абсурдната цена, на която се продават според мен ще го спрат преди да го пуснат ама да видим. А да с нов ОС е защото ейпъл правят ОСи за спорт... вече започва да ми липсва Windows/Linux everywhere идеята.

Може да видите по подробно тези новини тук има и запис и видео в тубата и на сайта на ейпъл ама няма да ги шервам за да ви спася няколко часа от живота за нещо по полезно като - хей днес излиза Diablo 4... и ДА ПО ПОЛЕЗНО Е !

Добре, добре, за да не сме пълен валат линквам промени и новини покрай SwiftUI ето тук . Лично за мен SwiftUI бъдейки не cross platform-ено е крайно безинтересно, но за ейпълджии да се надяваме, че промените покрай State ги радват... ако пък не ги радват мен ще ме радва, защото това значи, че върви надолу :+) 

Но не НАЙ-впечатляващото беше gaming news, да не е шега. Apple показаха Game Porting Toolkit, целящо за лесно портване на windows игри на мак, но освен самия туул показаха и нова виртуализация, която емулира дори DX12 и която ви позволява "за тест" да пуснете windows игра и да видите как се държи. Все пак това, че емулира дори DX12 е супер впечатляващо и реално ако има Rosetta dx12 е нещо, което да ми позволява да играя windows игри на мак за мен е голяма работа. Повече инфо тук.